قیام خونین 15 خرداد (1342 هـ ش)

حمله عمال رژیم پهلوی به مدرسه فیضیه قم، سرمنشاء قیام پانزده خراد 42

پس از تصویب لوایح ششگانه شاه در جهت حمله به اسلام و برپایی رفراندوم قلابی، در 13 خرداد 1342 توسط یاران امام خمینی (ره) اعلام می شود ایشان تصمیم دارند بعد از ظهر عاشورا در مدرسه فیضیه سخنرانی کنند. بعد از ظهر عاشورای 1342 (13 خرداد)، حضرت امام خمینی (ره) در حالی که هزاران تن، با فریاد خمینی، خمینی وی را مشایعت می کردند، در مدرسه فیضیه حضور می یابند و با سخنان افشاگرانه خود چهره وابسته شاه و مزدوری او را به آمریکا و اسرائیل برای مردم روشن می سازند و با رژیم ستمشاهی شاه اتمام حجت می کنند. بسیاری از علما و مراجع عید سال 1342 را تحریم کردند و حضرت امام خمینی(ره) نیز به عنوان رهبر نهضت، عید نوروز سال 1342ه.ش را عزا اعلام کردند. حضرت امام خمینی(ره) متعاقب آن نخستین اعلامیه خود را محرمانه برای بعضی از علمای شهرها می فرستند: "خدمت ذی شرافت‏ حضرات علماء اعلام و حجج اسلام دامت ‏برکاتهم. عظم الله - تعالی - اجورکم. چنانچه اطلاع دارید دستگاه حاکمه می‏خواهد با تمام کوشش به هدم احکام ضروریه اسلام قیام و به دنبال آن مطالبی است که اسلام را به خطر می‏اندازد لذا این‏جانب عید نوروز را به عنوان عزا و تسلیت ‏به امام عصر-عجل الله فرجه‏الشریف- جلوس می‏کنم و به مردم اعلام خطر می‏نمایم. مقتضی است‏ حضرات آقایان نیز همین رویه را اتخاذ فرمایند تا ملت مسلمان از مصیبت‏های وارده بر اسلام و مسلمین اطلاع حاصل نمایند. والسلام علیکم ورحمه‏الله وبرکاته"‏.

حضرت امام خمینی (ره) با نطق تاریخی خود در 13 خرداد ، موجی از بیداری را در جامعه به حرکت در آورده و بدین سان در سایه درایت، تیزبینی و شجاعت خویش، رهبری قیام 15 خرداد را به دست گرفتند.

ساعت 3 بامداد روز 15 خرداد، ماموران امنیتی به منزل امام هجوم می بردند و به آزار و اذیت برخی از ساکنان منزل می پردازند و شبانه ایشان را به تهران اعزام می کنند. روز 15 خرداد در تهران و قم حکومت نظامی برقرار شد اما علیرغم آن، روزهای بعد نیز تظاهرات وسیعی برپا بود که در هر مورد به درگیری خونین انجامید.

خبر دستگیری امام در قم و سپس در تهران و شهرهای شیراز، کاشان، خمین، تبریز، مشهد و اصفهان پخش می شود. در واکنش به این اتفاق کشاورزان غیور و کفن پوش ورامین و روستاهای اطراف تهران نیز به سوی تهران سرازیر می شوند که با واکنش نظامی رژیم روبرو می شوند.

شاه دو روز بعد از نهضت 15 خرداد، قیام مردم را بلوا و اقدامی وحشیانه، و نتیجه اتحاد ارتجاع سرخ و سیاه نامید و سعی کرد تا آن را به خارج از مرزها و کسانی همچون جمال عبدالناصر نسبت دهد، اما این قیام مردمی، حرکتی اسلامی، ارزشی و منبعث از چشمه‏های اصیل قرآنی و روایی بود. امام خمینی رحمه‏الله در این‏ باره می‏فرمایند: "پانزده خرداد برای اسلام بود و به اسم اسلام بود و به مبدئیت اسلام و راهنمایی روحانیت 15 خرداد را بوجود آوردند".

منابع: مرکز اسناد انقلاب اسلامی / پرتال امام خمینی (ره)، سایت بیتوته