روز جهانی محیط زیست

شنبه پنجم ژوئن برابر با 15 خردادماه مصادف است با روز جهانی محیط‌زیست (مخفف انگلیسی: WED) و آن روزی است که از سوی سازمان ملل برای افزایش آگاهی مردم برای نگهداری محیط‌زیست و تحریک سیاستمداران به گرفتن تصمیماتی برای رویارویی با تخریب محیط‌زیست و گونه‌های زیستی جانوری، به‌عنوان روز محیط‌زیست انتخاب‌شده است. هدف اصلی این روز تأمین فضای جهانی موردنیاز برای طرح صریح مسائل زیست‌محیطی و توسعه راه‌حل‌ها و گزینه‌های احتمالی است.

تاریخچه روز جهانی محیط‌زیست به سال ۱۹۷۲ یعنی ۴۴ سال پیش برمی‌گردد. در آن سال برای اولین بار، سازمان ملل متحد کنفرانسی را با موضوع انسان و محیط‌زیست در شهر استکهلم سوئد برگزار کرد. هم‌زمان با برپایی این کنفرانس مجمع عمومی سازمان ملل قطعنامه‌ای را تصویب کرد که منجر به تشکیل UNEP (برنامه محیط‌زیست سازمان ملل) شد. هم‌اکنون ۴۴ سال است که UNEP در سراسر جهان مراسم ویژه‌ای را به مناسبت این روز برگزار می‌نماید. مراسم این روز می‌تواند به اشکال مختلف باشد مثل راهپیمایی‌های خیابانی، همایش‌های دوچرخه‌سواری، نمایش، مسابقات نقاشی و مقاله‌نویسی در مدارس، درختکاری، فعالیت‌های مربوط به بازیافت، پاک‌سازی و. هدف از برگزاری چنین مراسم‌های جلب‌توجه عمومی به مسائلی است که محیط‌زیست را آلوده می‌سازد. هرسال نیز یکی از مسائلی که شدیداً محیط‌زیست را تهدید می‌کند به‌عنوان موضوع این روز انتخاب می‌شود.

تفاوت محیط‌زیست با طبیعت در این است که تعریف طبیعت شامل مجموعه عوامل طبیعی، زیستی و غیر زیستی می‌شود که منحصراً در نظر گرفته می‌شوند، درحالی‌که عبارت محیط‌زیست با توجه به برهم‌کنش‌های میان انسان و طبیعت و از دیدگاه بشر توصیف می‌شود.

در هرسال، روز جهانی محیط‌زیست بر روی یک موضوع متمرکز می‌شود و با تأکید بر روی یک مسئله زیست‌محیطی، شعاری را به این روز اختصاص می‌دهد.حدود 100 کشور در فعالیت‌های مربوط به‌روز جهانی محیط‌زیست شرکت می‌کنند اما در هرسال کشوری به‌عنوان میزبان در نظر گرفته می‌شود تا مراسم رسمی در آن برگزار شود. در این مراسم چالش‌هایی که میزبان در مسائل زیست‌محیطی با آن‌ها مواجه است، موردبررسی قرار می‌گیرد و راهکارهایی برای بهبود آن‌ها ارائه می‌شود.

میزبان مراسم روز جهانی محیط‌زیست در سال 2020 کلمبیا بود که با همکاری آلمان مراسم روز جهانی محیط‌زیست  را برگزار کرد. در سال 2019، چین میزبان روز جهانی محیط‌زیست بود و موضوع آن "شکست آلودگی هوا " بود. سازمان ملل، موضوع سال 2020 را "تنوع زیستی" اعلام کرده بود.  ترمیم اکوسیستم شعار سال 2021 روز جهانی محیط‌زیست است و کشور پاکستان از سوی سازمان ملل به‌عنوان میزبان مراسم امسال  روز جهانی محیط‌زیست معرفی‌شده است.

بیماری همه‌گیر کووید-19 نشان می‌دهد که چگونه تخریب تنوع زیستی می‌تواند به سیستم‌های حامی زندگی انسانی آسیب برساند. این سازمان می‌گوید: هر ساله تقریبا یک میلیارد مورد بیماری و میلیون‌ها مرگ‌ومیر به دلیل بیماری‌های ایجادشده توسط کرونا ویروس‌ها رخ می‌دهد. حدود سه‌چهارم از کل بیماری‌های عفونی در انسان از حیوانات منتقل می‌شوند و مردم هنوز هم نمی‌دانند پایداری تنوع زیستی در سیاره زمین از ما در برابر همه‌گیری‌ها محافظت می‌کند.

سازمان حفاظت محیط زیست ایران سازمانی دولتی است که بر امور مربوط به حفظ محیط زیست ایران نظارت دارد. این سازمان وابسته به ریاست جمهوری ایران است. سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور یکی از سازمانهای زیر مجموعه وزارت جهاد کشاورزی به شمار می‌رود که وظیفه دفاع و حفظ منابع طبیعی کشور را بر عهده دارد. این سازمان از سال 1384 و در پی حملات متعدد به محیط بانان و جنگل بانان اقدام به تأسیس یگان ویژه حفاظت از منابع طبیعی ایران کرده است. طی مصوبه شورایعالی اداری در 3 تیر 1381 وظایف مربوط به آبخیزداری از وزارت جهاد کشاورزی منفک و به سازمان جنگل‌ها و مراتع کشور واگذار شد و عنوان این سازمان به سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری تغییر یافت.

نتیجه گیری:محیط زیست بسیار در زندگی همه ما انسان ها و کل موجودات جهان نقش دارد .پس بیاییم همواره محیط زیست را تمیز نگهداریم .سعی کنیم تمیز نگهداشتن محیط زیست را وظیفه خود بدانیم تا جهانی زیبا داشته باشیم.

کاشت درختان ، تشویق به تفکیک زباله و انجام تجمع ها و ماراتن ها در مورد اقدامات پیشگیرانه برای حفاظت از محیط زیست ، در ایجاد آینده ای سبز بسیار کمک می کند. باید شعار زیر را به خاطر آورد ، "محیط زیست را نجات دهید ، زمین را نجات دهید" روز جهانی محیط زیست مبارک