شهادت حضرت فاطمه زهرا (س)
شهادت حضرت فاطمه (س) از باورهای غالب در میان شیعیان است که بر اساس آن، حضرت فاطمه (س) دختر پیامبر اکرم (ص) نه به مرگ طبیعی، بلکه در اثر آسیب های وارد شده از سوی برخی از صحابه پیامبر، شهید شده است. اهل سنت درگذشت وی را ناشی از غم و اندوه درگذشت پیامبر (ص) دانستهاند؛ اما شیعیان در ایام فاطمیه به عزاداری برای حضرت فاطمه (س) میپردازند و عامل اصلی شهادت او را عمربن خطاب می دانند.. بنا بر نقل برخی منابع، جنین فاطمه (س) به نام محسن نیز در جریان این رویداد، سقط شده است.
شیعیان برای شهادت حضرت فاطمه (س) به مواردی استناد کردهاند؛ از جمله آنکه بنا بر روایتی از امام کاظم (ع) عنوان صدیقه شهیده برای حضرت فاطمه (س) به کار رفته است، یا در گفتاری از امام علی (ع)، از جمعشدن امت برای شکست فاطمه (س) سخن گفته شده است. همچنین محمد بن جریر طبری (متکلم امامی قرن سوم هجری)، در کتاب دلائل الامامه، روایتی از امام صادق (ع) نقل کرده که در آن، علت شهادت حضرت فاطمه (س)، سقط جنین او در اثر ضربه دانسته شده است.
منابع شیعه و اهل سنت به جزئیاتی از وقایع منتهی به درگذشت حضرت فاطمه (س) اشاره کردهاند؛ از جمله هجوم به خانه فاطمه و امام علی (ع)، سقط شدن جنین او و همچنین سیلیزدن و تازیانهزدن به وی. کهنترین منبعی که در این باره مورد استناد شیعیان قرار گرفته، کتاب سلیم بن قیس هلالی است که در سده اول هجری میزیسته است. شیعیان، همچنین شهادت حضرت فاطمه (س) را مستند به روایاتی دانستهاند که در منابع اهل سنت نیز وجود دارد؛ از این جمله کتاب «الهجوم علی بیت فاطمه»، روایاتی از ۸۴ راوی را در منابع اهل سنت نقل کرده است.
برخی از دانشمندان اهل سنت برای حفظ موقعیت خلفا از بازگو کردن این قطعه از تاریخ خودداری نمودهاند؛ از جمله ابن ابی الحدید (شاعر، ادیب و شارح نهج البلاغه) در شرح خود می گوید: «جساراتی را که مربوط به فاطمه زهرا (س) نقل شده، در میان مسلمانان تنها شیعه آن را نقل کرده است.»
رویدادهای تلخ، شرایط سخت بیماری و دوری از پدر بیش از پیش شرایط جسمی و وضعیت روحی حضرت زهرا (س) را دشوارتر میکرد، اما حضرت فاطمه (س) با اینکه روز به روز پیکرش آب می شد، هیچ شِکوهای از بیماری نداشت.
حضرت فاطمه (س) سرانجام پس از رحلت پدر بزرگوار (ص)، از حق خلافت همسرش که به تعیین الهی بود به شدت دفاع نمود و در جریان هجوم عمر بن خطاب (به هواداری از خلافت ابوبکر)، به خانهاش به گونهای میان درب و دیوار آسیب دیدند که علاوه بر صدمههای سخت، جنین ایشان نیز سقط شد و تازیانه های بیشماری بر جان و روح او نشست.
همه این رویدادهای تلخ و دردناک حضرت زهرا(س) را به بستر بیماری کشاند و به شهادت ایشان منجر شد، در مورد تاریخ شهادت جانگداز حضرت فاطمه زهرا (س) چند روایت وجود دارد که یکی بنا بر روایتی ۷۵ روز پس از رحلت پدر گرامیشان حضرت رسول اکرم (ص) در ۱۳ جمادی الاولی است و به روایت مشهورتری در سن 18 سالگی و ۹۵ روز پس از رحلت پیامبر اسلام (ص) مطابق با روز سه شنبه سوم جمادی الثانی است.
بنابر وصیت خویش شبانه و به صورت پنهانی دفن گردید، به طوری که محل قبر شریفش نیز نامعلوم است.
منابع: ویکی شیعه، خبرگزاری ایسنا
معاونت فرهنگی دانشگاه علوم پزشکی تهران